Korisnici Doma u posjeti Pljevljima

Dio korisnika naše ustanove, u pratnji zaposlenih, posjetili su Pljevlja i boravili u tamošnjem Domu starih koji je otvoren u aprilu ove godine.
U dvodnevnoj posjeti ovom gradu, za naše korisnike su organizovane razne aktivnosti među kojima i posjeta manastiru Sveta Trojica, Husein-pašinoj džamiji i obilazak prirodnih ljepota Pljevalja. Međutim, posebna radost za naše korisnike bila je kada su vidjeli svoje prijatelje i bivše stanare našeg Doma koji su se vratili u svoj rodni grad, u Dom starih ,,Pljevlja“.
Manastir Sveta Trojica veliko je pravoslavno svetilište u kojem centralno mjesto zauzima ćivot Svetog Save. Ispod ove svete relikvije prolaze bolesni kako bi ozdravili, a skoro 500 godina u Manastiru se dešavaju čudesna iscjeljenja ljudima svih vjera. Naši korisnici bili su fascinirani živopisom Manastira iz 16. vijeka, djelom uglednog živopisca popa Strahinje.
Ništa manje oduševljenje nije izazvala ni posjeta Husein-pašinoj džamiji, jednom od najljepših objekata islamske kulture na Balkanu. Ova džamija predstavlja zaostavštinu Husein-paše koji je bio rodom iz ovog kraja.
Smještena u samom centru Pljevalja, Husein-pašina džamija prepoznatljiv je simbol ovog grada i, zajedno sa manastirom Sveta Trojica, predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika istorije i tradicije pljevaljskog kraja, u kojem su naši korisnici istinski uživali.

 

0
0
0
s2smodern

JEZIK

TRAŽI