I SMRT PIJE DOJČ

Predstavnici JU Dom starih ,,Bijelo Polje" uspješno su prezentovali projekat ,,I smrt pije dojč" u Dnevnom boravku za stara lica pred kolegama i sugrađanima.
Ovaj projekat zasnovan je na konceptu globalne socijalne franšize - Kafić smrti i podrazumijeva razmjenu misli i stavova o kraju života uz kafu, čaj i kolače.
Na samom početku prisutne je pozdravio direktor Doma starih, Dejan Pavićević i rekao da je ,,humani i altruistički karakter bio dovoljan motiv da prihvatimo ovaj, za naše prostore potpuno novi koncept, čiji je primarni cilj ukazivanje na značaj palijativne njege - koja u našoj ustanovi uspješno funkcioniše već više od pola godine".
Koordinator projekta, pomoćnik direktora, Marijana Smolović dala je osnovne informacije o samom projektu i rekla da je uspješno realizovan u 61. državi, a da smo mi 62. članica zajednice koja ,,razbija" tabu smrti.
Začetnik iste akcije u Srbiji i saradnik na projektu, dr Nemanja Milovanović prisustvovao je prezentaciji i rekao da se o smrti može govoriti iz svih aspekata i profesija.
,,Osoba koja je suočena sa smrću izuzetno je nemoćna, zbog bolesti, starosti i uplašenosti, i naša dužnost je da toj osobi pomognemo. Palijativno zbrinjavanje je potreba ljudi da se nađu osobi koja umire, i ta potreba je toliko jaka da će kad-tad doći do svih pora našeg društva. Stepen razvoja palijativnog zbrinjavanja jeste pokazatelj razvijenosti jednog društva. Dom starih Bijelo Polje ima potencijal da bude svetionik razvoja palijativnog zbrinjavanja u Crnoj Gori“, rekao je dr Milovanović.
Bjelopoljac, glumac Moamer Kasumović podržao je projekat i prisutnima govorio o smrti kao o neminovnoj i jedinoj sigurnoj stvari u životu. Poimanje smrti objasnio je i kroz primjere iz profesije i rekao da se smrt u našem narodu smatra velikom tragedijom, ali se, istakao je, treba zapitati da li ta osoba ide možda na bolje mjesto.
Dr Nikola Raosavljević, specijalista opšte medicine, u svom obraćanju savjetovao je da svakog jutra kada se probudimo - trebalo bi da uživamo u tom danu.
,,Medicina je toliko napredovala da smrt danas nije bolna, postoje analgetici, ljekovi i palijativno zbrinjavanje. Svoje pacijente se trudim da upoznam da smo svi umirujući, da je život prolazna kategorija, a da poslije života ostaje samo ono lijepo, ili ružno što smo uradili“, rekao je.
O svom viđenju smrti govorila je i dr Gordana Konatar, specijalista psihijatar i naglasila da je strah od smrti normalno i opravdano stanje ali da bi pacijentima trebalo pomoći da ga prevaziđu.
Prof. Milivoje Radović u svom izlaganju citirao je mnoge poznate književnike i naučnike koji su razmišljali o smrti i naglasio da je to kompleksna tema koju niko nije uspio da objasni.
,,Crkva nas uči da je smrt samo prelaz iz ovog u zagrobni život, to nam je i Gospod ostavio, jer je i došao na ovaj svijet da pokaže čovjeku kako treba da živi i vlada u njemu. Svi treba da se popravimo kao ljudi, ne da se bojimo smrti već da se bojimo grijeha“, kazao je u svom obraćanju protojerej Nikola Skopljak.
,,Posao vjerskih službenika jeste upravo da svojim vjernicima olakšaju i ubijede ih da smrt nije nešto opasno, ili zla kako je neki doživljavaju, ali da je suprotnost smrti – vječnost. Smrt nije prekidanje, već je to put u vječnost, i o njoj se malo govori. Islamski tekstovi govore i stalno od nas traže da mi permanentno razmišljamo o smrti“, kazao je u svom obraćanju efendija Admir Zekić.
O ovoj temi govorili su i stručni radnici Doma starih, Samra Mehović i Amela Dobardžić.
U okviru projekta, najavljena su još četiri sastanka kojima će prisustvovati zainteresovani građani.