OTVOREN DNEVNI BORAVAK ZA STARA LICA

Danas je u Bijelom Polju otvoren Dnevni boravak za stara lica, deseti objekat ove vrste u Crnoj Gori, za koji je finansijska sredstva obezbijedilo Ministarstvo rada i socijalnog staranja u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje.
Na početku, prisutne je pozdravio direktor Doma starih ,, Bijelo Polje" Dejan Pavićević koji je naglasio da u Bijelom Polju postoji veliki broj starih lica kojima je potrebna pomoć, lijepa riječ, druženje, medicinska njega.
,,U želji da pomognemo i zadovoljimo socijalnu, psiho-fizičku i zdravstvenu dimenziju života starih osoba odlučili smo da otvorimo Dnevni boravak – kapaciteta 20 mjesta. Korisnici boravka biće lica koja se nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad Bijelo Polje, a usluge će pružati socijalni radnici i medicinsko osoblje naše ustanove", rekao je Pavićević i dodao da JU Dom starih ,,Bijelo Polje" u kontinuitetu radi na unapređenju socijalne zaštite lica ,,trećeg doba" i očuvanju i poboljšanju kvaliteta njihovog života.
Otvaranju Dnevnog boravka prisustvovao je i Predsjednik opštine Bijelo Polje, Petar Smolović koji je rekao da će Dnevni boravak doprinijeti integraciji starijih lica i izrazio nadu da će to biti mjesto njihovog druženja i zabave, te da će upravo tu doživjeti lijepe dane.
„Naša dužnost je da brinemo o starima, da im omogućimo dostojanstven život. U saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Domom starih uspjeli smo da otvorimo i ovaj servis podrške, kako život pripadnika treće generacije, koji sada treba da uživaju u zasluženim penzijama, bio bolji i kvalitetniji“, zaključio je Smolović.
Direktor Direktorata za socijalno staranje i dječiju zaštitu, Goran Kuševija rekao je da se otvaranjem Dnevnog boravka za stara lica u opštini Bijelo Polje nastoji poboljšati kvalitet života starijih u ovoj opštini, a teži se i da se kod korisnika podstakne razvoj praktičnih vještina i da se koristeći sopstvene potencijale osnaže za samostalan život, te da im se pruži prilika da u granicama svojih mogućnosti doprinose unapređenju socijalnog ambijenta u opštini Bijelo Polje.
“Usluga će se pružati svakog radnog dana u vremenu od 8 do 16 časova, površina objekta je oko 55m2 i namijenjena je za boravak do 20 korisnika, a isti je pristupačan licima sa invaliditetom. U ovom Dnevnom boravku korisnicima će biti omogućena radno-okupaciona terapija, razgovori i druženje u cilju prevazilaženja usamljenosti i socijalne izolovanosti, korišćenje biblioteke i čitanje dnevne štampe, jedan besplatan topli obrok i dnevno posluženje, kao i psihosocijalna podrška“, naveo je Kuševija, ističući da je ukupna vrijednost investicije iznosila oko 7.336,00 eura.