SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Na osnovu Naredbe za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog korona virusa Ministarstva zdravlja, odluka donešenih na sastanku održanom 14. 03. 2020. godine u Ministarstvu za rad i socijalno staranje i preporuka Instituta za javno zdravlje Crne Gore, menadžment naše ustanove na sastancima održanim 15. 03. i 16. 03. 2020. godine donio je sledeće privremene odluke:

  1. Odluku o zabrani posjeta korisnicima,
  2. Odluku o zabrani izlaska korisnika iz Doma,
  3. Odluku o zabrani grupnih aktivnosti korisnika,
  4. Odluku o zabrani prijema novih korisnika,
  5. Odluku o zabrani rada gerontodomaćica angažovanih preko projekta ,,Kvalifikovana ženska radna snaga za bolju budućnost",
  6. Odluku o zatvaranju Dnevnog boravka za stara lica,
  7. Odluku o odlaganju pregleda korisnika u medicinskim ustanovama van naše ustanove,
  8. Odluku o nabavci dodatnih količina sredstava za higijenu, kao i sredstava za dezinfekciju ruku, radnog prostora i sve potrebne opreme kod Uprave za imovinu,
  9. Odluku da zaposleni koji mogu da rade od kuće ili imaju djecu mlađu od 11 godina ne dolaze na posao.

Takođe, stručni tim naše ustanove, u dogovoru sa epidemiologom dr Admirom Šabanovićem, odlučio je da preduzme i niz mjera prevencije kao što su: obezbjeđivanje prostorija za izolaciju korisnika, zabrana ulaska u Dom trećih lica, strogi nadzor isporuke robe dobavljača od strane tehničke službe Doma, pojačana dezinfekcija svih prostorija, kontaktnih i radnih površina u Domu, nošenje zaštitne opreme i niz drugih preventivnih mjera kako bi naše korisnike zaštitili od virusa.

Odluke o zabranama i ograničenjima ostaju na snazi sve do momenta prestanka opasnosti od infekcije novim korona virusom.

Menadžment naše ustanove apeluje na sve građane da budu odgovorni prema sebi i drugima, poštuju preporuke nadležnih institucija i ostanu kući.