USPJEŠNO REALIZOVAN PRVI PROJEKAT PREKOGRANIČNE SARADNJE

Danas je u prostorijama hotela ,,Franca" održana završna konferencija povodom prezentacije ostvarenih ciljeva projekta ,,Kvalifikovana ženska radna snaga za bolju budućnost", koji je finansirala Evropska unija, a JU Dom starih ,,Bijelo Polje" realizovala sa Centrom za socijalni rad Novi Pazar, Ministarstvom rada i socijalnog staranja Crne Gore i Ministarstvom za rad, zaposljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Koordinator projekta, Dijana Knežević pozdravila je, ispred naše ustanove, prisutne i izrazila zadovoljstvo jer je ovo prvi projekat prekogranične saradnje i još jedan dokaz kontinuiranog rada na podizanju nivoa usluge prema najstarijim članovima društva.

Knežević je nakon podsjećanja na ciljeve projekta, vrijednog skoro 170 hiljada eura, predstavila i rezultate. ,,Uspostavili smo i promovisali saradnju partnera iz Srbije i Crne Gore, pripremili 80 nezaposlenih žena za tržište rada, a njih 40 obučili za posao gerontodomaćice i uspješno završili radnu praksu", rekla je ona i dodala da su partneri na projektu nakon završene radne prakse uposlili po 3 gerontodomaćice koje će nastaviti da obilaze uključena domaćinstva.

Ispred Opštine Bijelo Polje, prisutnima se obratio Potpredsjednik Nermin Bećirović i čestitao partnerima uspješnu realizaciju projekta. On je naglasio da Opština, godinama unazad, radi na unapređenju kvaliteta života najstarijih sugrađana koji se nalaze u stanju socijalne potrebe. 

,,Kroz brojne aktivnosti, projekte i saradnju sa institucijama i organizacijama Opština se trudi da pripadnicima treće generacije obezbijedi dostojanstvenu starost", kazao je Bećirović.

On je naglasio da je ovaj projekat pozitivno uticao na lokalno tržište rada i da je njime obuhvaćeno skoro 40 domaćinstava sa teritorije opštine Bijelo Polje kojima je pružena potrebna pomoć. 

,,Kroz projekat 'Kvalifikovana ženska radna snaga za bolju budućnost' Dom starih 'Bijelo Polje' pokazao je kako se podržava potencijal starijih da vode kvalitetan život", rekla je Ivana Šuković, ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja. 

Ona je naglasila da je ovim projektom razvijana usluga pomoći u kući za odrasla i stara lica što je u skladu sa Strategijom razvoja sistema socijalne zaštite starijih za period od 2018. do 2022. godine.

Rajka Rakonjac, jedna od 20 gerontodomaćica, govorila je o značaju ovakvih projekata za nazaposlene žene ali i o stečenom iskustvu u radu sa starima.

,,Sam početak nije bio lak, naišle smo na nepovjerenje, nemoć, a često i suze u očima korisnika. Vremenom smo postali dobri prijatelji, stekli smo njihovo povjerenje. Pomagali smo u ličnoj higijeni, kućnim poslovima, kuvanju, nabavci ljekova i namirnica", ispričala je Rakonjac i dodala da su u sklopu posjeta mjerile pritisak, šećer u krvi  temperaturu i kontrolisale terapiju.

,,Kad dođe starost, samoća, bolest, upravo ovakvi projekti probude nadu da starost može biti lijepa i da postoji neko ko će pružiti lijepu riječ, osmjeh, pažnju. Ovo je za sve nas bilo jedno veliko životno iskustvo", rekla je Rakonjac i zahvalila svima koji su podržali projekat.